Penmore - Introduction

This is based on a fictional station on a secondary mainline somewhere in the Midlands. The aims of this large continuous oval layout are to inform and entertain the public by providing a succession of realistic trains in a semi urban location to demonstrate the operation of a local railway in transition between the steam and diesel eras. Construction is well advanced with the track and many of the buildings and other structures complete or nearing completion. The goods warehouse is based on the large one that stood in Chesterfield station yard until recently.

The station building will be based on those at Kettering, and is the work of Arnie Buxton.

There will also be at one end a 9 arch viaduct and leading to it will be an elevated section of brick built arches occupied by warehousing and industry, whilst at the other end there will be a cutting through a town similar to that at Belper, but built out of brick, rather than stone.

A view of the whole layout under construction showing the eighteen road fiddle yard capable of holding up to 36 trains. The nine arch viaduct, finished in engineering blue brick, is described in more detail in the following section.

The railway in the landscape

The layout is designed to depict a gradual falling away of the ground from the town scene in the far distance in the above photograph, which is traversed through a deep cutting, to the river valley below the viaduct. The approach to the viaduct from the station is over a series of brick arches, which will be occupied by various industrial and commercial concerns.

The brick arches will be accessed from a cobbled street at the front of the layout.

The viaduct section is the deepest board and the side members, which are 6 mm ply sandwiches had to be very shallow. Therefore the viaduct itself had to be designed as a "girder" to provide structural rigidity and prevent warping. The method of construction is shown below: the deck is 9 mm ply, and the piers are tapered , incorporating cut outs, which make the design more interesting.

The partially constructed viaduct: The front panel of the baseboard section could not be cut away until the piers had been glued and screwed in place. The woodwork was by Tony Friend and Tony Waring.

The viaduct was faced in plastikard painted to represent blue engineering brick. The curving track over the viaduct was laid by Alan Peachey.

The whole of the track through the station was constructed by members using the ply and rivet method. Alan has applied all the cosmetic chairs on the layout. The track is now operational but has yet to be ballasted.It is intended that the viaduct should cross a fast flowing river in a leafy valley before it disappears through a cutting into the fiddle yard. In order to get an impression of the kind of effect that we want, a photomontage has been attempted.

The background to the viaduct in the first photograph was cut away and the resulting layer was pasted over a picture of Aysgarth Falls. The effect was completed by airbrushing any imperfections and adding a little smoke and steam. (Photomontage by Louis Heath).